Steinar Lein kåret til «Årets trener».

Steinar Lein er kåret til "Årets trener" i Toppserien 2020. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / Cop 238

Sist oppdatert: 13. des 2020 Skrevet av: Torgrim Olsen

 

Året 2020 har vært en suksess for Rosenborg. Første år i svart og hvitt har gått over alle forventninger og laget gikk ubeseiret gjennom serien.

Nå på slutten av året er det også et visst prisdryss over lagets spillere – og trener. Elin Sørum er kåret til «Årets gjennombrudd», hun har i tillegg fått prisen for «Årets mål». Emilie Joramo er av andre medier i tillegg kåret til «Årets unge spiller».

Juryen

De nominerte og vinnerne av de ulike prisene som gjelder for årets utgave av Toppserien, er plukket ut av en jury bestående av eksperter, kommentatorer og journalister:

Sindre Vian, skribent for Toppfotball Kvinner
Carina Olset, NRK
Terje Alstad, sportsdatasjef i NTB
Carl-Erik Torp, NRK

 

Steinar Lein ble nominert i fjor i sin første sesong i Toppserien som trener. I år tok han Rosenborg nesten helt til topps – og Lein har nettopp blitt kåret til «Årets trener» i Toppserien. Vi tok en prat med suksesstreneren.

Steinar Lein og Emilie Lein med prisen som «Årets trener».

Gratulerer med en godt gjennomført sesong – og ikke minst denne gjeve prisen! Hva betyr det for deg personlig å få en slik pris?

-Takk for det. Det var veldig artig. Prisen er en anerkjennelse på den jobben vi gjør i Rosenborg, og at en ser at vi har hatt stor fremgang på kort tid. Vi har et ungt lag med spillerne som har utviklet seg og blitt bedre denne sesongen. Jeg tror også at måten vi spiller fotball på blir lagt merke til. Det er gledelig. Det å være fotballtrener er hardt arbeid. For meg er det en livsstil. Derfor er det svært artig at det jeg legger ned av arbeid i trenergjerningen, og min fotballfilosofi, resulterer i prisen «Årets trener»

Årets sesong har vært en stor suksess – kan du utdype litt hva du mener har vært viktigst for å komme dit laget er nå?

-Kontinuitet er ofte en suksessfaktor i fotball, og vi har fått jobbet med spillergruppa over tid. Både trenerteam og spillerne har jobbet svært godt. Det å ha ei dedikert og sulten spillergruppe som vil opp og frem er noe av nøkkelen. Kulturbygging har hatt stor prioritet. Spillerne trener bedre enn før og vi har en treningsmodell som gir de resultatene vi ønsker. Samholdet og lagmoralen er blitt betydelig bedre, og spillerne har et sterkere forhold til hva som gjør oss bedre sammen. Vi har en gruppe med spillere som har veldig gode ferdigheter og vi jobber daglig med å utvikle spillforståelsen til spillerne. Her har de virkelig imponert meg, og det gjør at vi kan spille god og variert angrepsfotball. I tillegg har spillerne utviklet en sterkere mentalitet. Det å gå ubeseiret gjennom sesongen viser nettopp dette.

Det tar sjelden lang tid fra en sesong er historie, til man begynner å tenke på en ny. Hvordan ligger laget an i forhold til neste år?

-Nå tar vi litt ferie for at spillerne skal koble av både fysisk og mentalt. De får likevel med seg et treningsprogram inn i ferien, der treningen gradvis trappes opp inn mot vi igjen møtes den 11. januar. For oss trenere gjenstår noe evaluering av sesongen og planlegging inn mot neste sesong. Vi har stort sett hele årets tropp med oss inn i 2021. Det vi vet er at Mathilde Rogde fra Klepp skal spille for oss neste sesong. Mathilde er en meget spennende kantspiller med stor fart og god kapasitet. Hun passer veldig godt inn i vår spillergruppe med det utviklingsfokuset vi har. Vi har også et par navn til vi jobber med, men vi har det ikke travelt. 2021 troppen skal utvikles til å bli bedre og årets sesong har gitt oss troen på at vi skal være med å kjempe i toppen også neste år.

Du har uttalt at du av og til bare har satt deg tilbake og gledet deg over spillet vårt i enkelte kamper. Har du et høydepunkt i 2020?

-Dersom jeg skal trekke frem ett høydepunkt er det 1. omgangen borte mot Lillestrøm. Den dominerer vi, spillet flyter og vi er gode på de prinsippene vi har i spillet vårt. Da var det bare å sette seg på trenerbenken og nyte spillet. Da var jeg svært stolt av laget mitt.

2020 kontra 2021: skal vi gjøre det samme? Kommer det noe nytt?

-Vi er veldig opptatt av utvikling, og skal gjøre alt det vi kan for å ta nye steg. Vi har bare fått ut deler av det potensialet som ligger i spillergruppa. Vi trente ekstremt godt i koronaperioden, og vi skal ta med oss de erfaringene inn i 2021 for å utvikle fotballfysiologien ytterligere. Spillmodellen skal forsterkes og vi skal jobbe med de relasjonelle ferdighetene. Det handler hele tiden om å se hvor vi kan bli bedre, og jeg har noen tanker om justeringer for å bli ett bedre fotballag.

2-1 borte mot Klepp ga sølv i Toppserien. Vålerenga ble seriemester med samme poengsum men bedre målforskjell enn RBK.

Er det satt noe mål for 2021?

-Det er vel naturlig at vi på bakgrunn av årets sesong kan si at vi skal kjempe i toppen, og helst om gullet. Vi var nære gullet i år med lik poengsum som seriemester Vålerenga. Det var jevnt i toppen i i år og jeg tror det kan bli slik neste år også. Derfor må vi være gode i forberedelsene inn mot seriestart i mars. Det at vi skal ut i Champions League kvalifisering i august 2021 er en ekstrem motivasjonsfaktor for det unge laget vårt. Det skal vi bruke for alt det det er verdt.

Nå er det en velfortjent ferie på gang. Hvordan skal familien Lein feire jul?

-Familien Lein skal feire jul i Trondheim. Det blir ei tradisjonell og rolig jul med familien. Vi håper på litt snø slik av vi får noen skiturer i bymarka. Det handler om å ha tid til hverandre og bruke tiden til å lade batteriene til neste sesong. Dette er viktig slik at familien Lein også i 2021 kan gå «all in» for Rosenborg.