Sesongoppkjøring og spillerstall – Rosenborg gjør seg klare for 2021.

Rosenborgs sølvjenter fra i fjor ønsker velkommen til 2021. Nytt år med nye muligheter i Norge og i Europa.

Sist oppdatert: 11. jan 2021 Skrevet av: Torgrim Olsen

 

Sesongoppkjøring innenlands

Det nye året er i gang – og for Rosenborg sin del så starter laget med fellestreninger mandag 11. januar. Oppkjøringen til årets sesong vil foregå i sin helhet innenlands i år, det blir ingen treningssamling på La Manga på grunn av koronapandemien.

Toppserien starter 20/21 mars – og alle norske lag legger sin oppkjøring i Norge. Klubbene snakker sammen for å finne gode tidspunkter for kunne møtes til kamp, men ikke alle datoer for treningskampene er satt ennå.

Årets første treningskamp: 29. januar mot KIL/Hemne i Sodvinhallen. De øvrige treningskampene vil finne sted fra februar, og motstander, bane og tidspunkt vil bli publisert så snart det er klart.

Siden Rosenborg skal spille kvalifisering til Womens Champions League i år, er det også planer om internasjonal motstand i forkant av kvalifiseringen – men det er for tidlig å si hvem som er aktuell motstander her. Første runde i kvalifiseringen til WCL skal spilles 18.-21. august.

2020 er historie, og når sølvlaget fra fjorårssesongen samles mandag, er det stort sett den samme stallen som avsluttet fjoråret som møtes. De aller fleste spillerne (som ikke allerede hadde kontrakt) ble re-signert i høst, og de siste brikkene falt på plass rundt årsskiftet.

Spillerstall per januar 2021

Spillerstallen foran 2021-sesongen har ikke store endringer – ikke helt unaturlig siden laget ble forsterket med 6 spillere før fjorårets sesong. Da kom Celine Nergård (fra Fløya), Lisa-Marie Karsleng Utland (fra Reading), Kristine Minde (fra Wolfsburg), Karoline Hernes (fra Byåsen), Birthe Christiansen (fra Byåsen) og Julie Blakstad (fra Fart) i tur og orden – inn portene på Koteng Arena.

Foran 2021-sesongen har det kommet til en spennende forsterkning i Matilde Rogde fra Klepp. En kantspiller med 29 U-landslagskamper, og som det er knyttet forventninger til. Så får tiden vise om Rogde klarer å ta en plass i elleveren til Steinar Lein med en gang, eller om hun blir en utfordrer i starten av sesongen.

Matilde Alsaker Rogde har forlatt Klepp og Jæren og skal spille i svart og hvitt for Rosenborg fra 2021.
Foto: Fredrik Varfjell/BILLEDBYRÅN

Lengre kontrakter og heltidsproffer

Det har vært et viktig poeng i kvinnefotballen generelt å få lengre kontrakter på spillerne. Dette gir forutsigbarhet for både klubb og spiller, og det sikrer også klubbene muligheter til å få igjen noe av det de investerer i spillerne ved en eventuell overgang. Det prinsippet har også vært viktig for Rosenborg når klubben har signert spillere med tanke på fremtiden. Kort oppsummert så er ettårskontrakter erstattet med to eller treårskontrakter for de aller fleste.

Mali Næss har signert ny kontrakt og blir klubbens tredje heltidsproff. Foto: Thomas Karlsen

I tillegg til at kontraktene er forlenget med tid, så har også klubben sin tredje heltidsproff i Mali Næss fra 2021. Fra tidligere er Lisa M. Karlseng Utland og Kristine Minde heltidsproffer i Rosenborg. -Helt i tråd med vår satsing og policy, ifølge sportslig leder Tarjei Smågesjø. -Vi har en ambisjon om å ha 3-5 heltidsproffer i klubben, nå har vi tre – og det blir nok noen flere i 2022. -Primært har de fleste et utdanningsløp de følger samtidig som de spiller fotball, det vil gjelde for de fleste hos oss – både nå og i fremtida at de kombinerer utdanning og fotball. -Vi har tro på at kvinnelige toppspillere ønsker å ta utdanning og ha noe ved siden av fotball, spesielt når de er i alderen 18-22 år. -I tillegg er det flere som ønsker å leve av fotballen i en periode – og da skal Rosenborg være et sted hvor du kan leve ut den ambisjonen, hvis du er god nok – avslutter den sportslige lederen.

For Rosenborg ser A-stallen per nå slik ut:

Keeper: Kristine Nøstmo, Rugile Rulyte, Birthe Christiansen.

Forsvar: Mali Næss, Kristine Minde, Emilie Bragstad, Ina Vårhus, Marita Olsen, Solfrid Vaagan Hofset, Mari Kristine Vik, Maria Olsvik.

Midtbane: Emilie Joramo, Elin Sørum, Cesilie Andreassen, Julie Blakstad, Emilie Lein, Siw Døvle, Karoline Hernes.

Angrep: Lisa Marie Karlseng Utland, Celine Nergård, Sara Kanutte Fornes, Mathilde Rogde (NY fra Klepp), Elen Melhus, Maiken Bakke.

Birthe Christiansen trener med A-laget inntil situasjonen rundt studier/jobb/fotball er avklart. Maria Olsvik er tilbake fra svangerskapspermisjon, Elen Melhus og Maiken Bakke er tilbake etter korsbåndskadene begge pådro seg våren 2020.

De som har forlatt klubben fra i fjor er Laura Gashi (Lyn), Rakel Engesvik (Sandviken), Marit Clausen (Kolbotn). Det er i tillegg enighet fra spiller og klubb om en overgang for Siri Berg-Johansen til KIL/Hemne, men overgangen er ikke signert av partene i skrivende stund.