Gullkampen lever etter årsbeste og 3-1 over Avaldsnes

Her setter Lisa Marie Karlseng Utland inn sitt første av to mål i kampen mot Avaldsnes. Landslagsspissen viser gryende form om dagen, og ble fortjent kåret til banens beste. Foto: Stein Langørgen

Sist oppdatert: 02. nov 2020 Skrevet av: Torgrim Olsen

 

Det var antagelig årets beste kamp i Toppserien for Rosenborg, og Avaldsnes ble sendt hjem med 3-1 i bagasjen på søndag. To lag som begge kjemper om gullet og som begge innehar hver sine kvaliteter, ga publikum og seere ellers en skikkelig godbit av en fotballkamp.

På forhånd var det spådd en jevn og tett kamp, men vi fikk mer enn det servert på Koteng Arena. Hjemmelaget fikk motstand fra første spark, og Avaldsnes meldte seg på med høyt press og tøft spill med en gang. Rosenborg hadde flere målsjanser enn Avaldsnes i starten, men det var to lag som sto godt til hverandre og som drev tempoet i kampen opp. Hjemmelaget stilte med sin «vanlige 11er» – Steinar Lein har vært konservativ i laguttaket siden i sommer – og kun byttet i de som starter kampen ved skader og forfall. Oppskriften med kontinuitet har vist seg å være vellykket, laget er fortsatt ubeseiret – og ligger kun et poeng bak Vålerenga etter 16 serierunder.

Lisa Marie Karlseng Utland har spilt seg sakte men sikkert i form denne sesongen. På landslaget er hun spiss – på klubblaget har hun vært høyre kant, og midtspiss Marit Clausen er fortsatt toppscorer i Toppserien i skrivende stund. En uvant plass for Utland, men etter oppholdet i Reading og corona-tiden som fulgte har Mo-væringen brukt tiden godt, og trent seg og spilt seg i form. Og nå kommer det også mål fra den kanten.

Etter 14 minutter mot Avaldsnes kommer det et godt innlegg fra landslagskollega Kristine Minde fra sin venstre kant, og sterk som hun er klarer Utland å komme først på innlegget med en noe akrobatisk og høy høyrefot og klinker ballen utagbart bak Avaldsneskeeperen. 1-0 og god stemning. Utland har faktisk et par meget store sjanser som ikke blir mål, så med litt bedre uttelling kunne hun ha stått med både tre og fire mål denne dagen. Avaldsnes er et godt lag, og selv om de ikke klarer å produsere mange målsjanser i åpent spill, så var de farlig frempå noen ganger. Det må en corner til for å bringe balanse i regnskapet. Etter 33 minutter er det midtstopper Polkinghorne som stanger ballen inn etter å ha vunnet en duell med RBK-forsvaret. Ikke helt ufortjent, og det var på ny nerve i kampen.

Andre omgang starter med mye bra spill fra hjemmelaget, og til tider skaper de såpass mange halvsjanser at man tenker at det ligger et mål i luften. Det er nok en gang Lisa Marie K. Utland som skal være tungen på vektskålen. Etter et angrep som er tatt ut av læreboka, med spill fra eget forsvar via midtbane og egen kant, før det er nok et nydelig innlegg fra Minde der Utland knuser Avaldsnesforsvareren og stanger ballen kontant i nettet. Et klasseinnlegg og en klassescoring gir 2-1 og et voksende håp om seier.

Det feires etter 2-1 scoringen til Lisa Marie Karlseng Utland. Hennes andre for dagen og fjerde for sesongen så langt. Foto: Stein Langørgen

Kampen lever hele veien, og det er to lag med mye kvalitet som kjemper hardt for den neste scoringen. Et lite overtak i sjanser til hjemmelaget gir derimot et berettiget håp om flere mål til de svarte og hvite. 3-1 og den såkalte spikeren i kista kommer etter et frispark. Silkefoten til assistdronninga Cesilie Andreassen treffer midtstopper Ina Vårhus og endelig kommer målet på dødball fra Vårhus, som har vært så nære så mange ganger i år. Det er litt stans i spillet og noe uoversiktlig rett etter at ballen går i mål, da innbytter Celine Nergård og Avaldsneskeeperen krasjer ganske voldsomt samtidig som Vårhus header i mål. Men mål blir dømt, og med tre minutter pluss tillegg igjen er det lite Avaldsnes får gjort med utfallet. Bortelaget pøser med med folk i angrep og forsøker å få en redusering, men det ender 3-1.

Det var ingen hjelp å få i oppgjøret VIF-LSK. Vålerenga feide over de regjerende mesterne og vant til slutt 4-2. Det betød kroken på døra for gullsjansene til LSK. De kan ikke vinne serien i 2020. Vålerenga har dette i egne hender – og hvis de vinner sine to siste mot henholdsvis Lyn og Arna/Bjørnar, så blir Oslo-laget seriemester. RBK er kun et poeng bak, og møter sterke Sandviken hjemme lørdag 7. november og avslutter borte mot Klepp 15. november. Presset ligger på Vålerenga, de kan ikke slippe seg ned mot Lyn som viser formstigning neste helg.

Spenningen om gullet vil kunne vare helt til siste serierunde – det er lenge siden Toppserien har hatt en slik utvikling som i 2020. RBK har kontroll på sølvet med tre poengs forsprang og en sterkere målforskjell enn Avaldsnes – men det er fortsatt seks poeng å kjempe om – så gullhåpet lever i Trondheim etter denne spennende fotballhelgen!

Kampfakta:

Koteng Arena, 16. serierunde – 1. november 2020.

Tilskuere: 200 (kun sitteplasser etter covid-19 innskjerpinger)

Laget:

Nøstmo – Næss – Vårhus – Bragstad – Minde – Joramo – Sørum (Nergård) – Blakstad – Andreassen – Utland – Clausen (Fornes).