Fotball i karantene!

Rosenborgs kvinnelag står sammen - og støtter dugnaden som går over hele landet! Vær varsom, følg retningslinjene - og ta vare på hverandre! (Bildet er fra årets treningsleir på La Manga - før smittevernstiltakene ble satt inn)

Sist oppdatert: 16. apr 2020 Skrevet av: Torgrim Olsen

 

Det er fortsatt vanskelige tider for mange – utfordrende også for Rosenborgs kvinnelag. Vi gjør det vi kan for å tilpasse oss den nye hverdagen – med å ta hensyn og vise respekt for bestemmelser om avstand, og tetthet av personer på samme sted.

Faren for å måtte spille for tomme tribuner hvis Toppserien sparker i gang i midten av juni, er fortsatt til stede.

Ingen i klubben er registrert smittet, ingen har blitt syke – og ingen lider noen nød, men likevel er alle berørt. Fotballaktiviteten slik vi kjenner det er satt på vent – fotballen er rett og slett satt i karantene.

Nå er det åpnet for grupper på inntil 5 personer som kan trene samtidig på et begrenset område, og det settes opp agility-løyper og legges til rette for trening som er så fotball-lik som mulig. Med variasjon og tilpasninger til enkeltpersoner og rollespesifikke øvelser, så har laget holdt trykket oppe – og den fysiske formen er holdt ved like.

Hovedtrener Steinar Lein forteller litt om hvordan de siste ukene har vært – og hva som er fokus fremover – mot et tidspunkt for en oppstart som foreløpig ingen kjenner svaret på.

Hovedtrener for Rosenborgs kvinnelag, Steinar Lein,
Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Nå har det gått 1 måned siden vi måtte legge ned normal treningsaktivitet. Hvordan har laget trent i denne perioden?

-Den siste fellestreningen hadde vi den 11. mars. Etter dette har spillerne drevet egentrening. Trenerteamet, med fysisk trener Gunnvor Halmøy i spissen, laget tidlig i perioden et treningsopplegg som spillerne skulle følge. Hovedfokus for oss var at spillerne skulle ha en fysisk påvirkning gjennom uka, som var tilnærmet lik ei normal uke. Det vil si at uka ble belastningsstyrt og det var viktig for oss å opprettholde fotballbevegelsene i størst mulig grad. Rollespesifikke sprinter, retningsforandringer, hopp, akselrasjoner, retardasjon, frekvensarbeid og kamplik fotballkondisjon er noe av innholdet på planen til spillerne. Dette for at spillerne skal være best mulig rustet når vi kommer i gang med fellestreninger igjen.

Gunnvor Halmøy, fysisk trener for Rosenborgs kvinnelag har vært sentral i planleggingen av treningsopplegget til laget.
Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Hvordan vil du si det har gått i løpet av denne måneden?

-Min oppfatning er at spillerne har vært disiplinerte og dedikerte i denne perioden. Det vil alltid være forskjeller spillerne i mellom med tanke på den indre treningsmotivasjonen i en slik periode. Totalt sett er jeg imponert over mange av spillerne, og det arbeidet de har lagt ned. I en slik uvanlig periode får vi virkelig sett hvem som er lagspillerne og hvem som har den rette mentaliteten. Å ha forståelsen av å gjøre det individuelle treningsarbeidet 100 % fordi det er det beste for laget står sentralt i en sterk lagskultur og kjennetegnet på de som lykkes over tid.

Når regner du med at laget er samlet igjen?

-Vi håper å komme i gang med trening i små grupper fra neste uke av. Noen av spillerne har vært hjemme i denne perioden. Cesilie i Lofoten, Elin i Tromsø, Sara i Molde, Solfrid på Kyrksæterøra og Siw i Larvik. Disse har selvfølgelig fulgt sine individuelle treningsplaner. Fra neste uke har vi forhåpentligvis alle samlet igjen, og det gleder vi oss til.

Forhåpentligvis får Emilie Bragstad litt mer selskap til uken. Torsdagens økt foregikk i all ensomhet på Koteng Arena. «Æ savne gjengen min» var dagens korte kommentar fra midtbanespilleren.

Hvordan ser troppen ut per dags dato?

-Vi har 21 spillere i troppen, og det er en tropp vi er godt fornøyd med. Celine Nergård er på vei inn, og det vil bli en fin tilvekst for oss. Vi er alltid på jakt etter å styrke stallen ytterligere. Vi har satt i gang prosesser internt som gjør at vi skal kunne jobbe mer strukturert med spillerlogistikken. Rosenborg kvinner skal ha et sterkt lokalt preg. Fokuset vårt er å legge til rette for utvikling og læring, og at spillerne føler at dette er det rette stedet å være. Vi jobber kontinuerlig med å bli bedre og bygge på for å gjøre hverdagen til spillerne bedre.

Hvordan har det vært å jobbe med gruppa i disse ukene, og hvordan vil det være frem til laget kan trene helt samlet igjen?

-Vi har jo ikke kunne drevet organisert trening i denne perioden. Spillerne har rapportert inn trening til Gunnvor Halmøy (fysisk trener), og hun gir gode tilbakemeldinger om spillernes treningsiver. Jeg har kun observert spillernes trening fra kontoret på Koteng Arena. Det har vært spesielt å ikke kunne trene og påvirke spillerne slik en ønsker.

-Mine observasjoner fra kontoret gir meg en trygghet på at vi er i ferd med å bygge en god treningskultur i laget, og at vi er på rett vei. I den perioden vi går inn i nå har vi en fin mulighet til å jobbe med spillernes utviklingsmål og drive mye rolletrening. Vi har et ungt og fremadstormende lag, som er sulten på å ta nye steg. Målet er at det skal være mye læring i gruppetreningene.

-Vi er utviklingsorienterte, så også i denne perioden. Det handler blant annet om å finne de detaljene i spillet som kan gjøre spilleren bedre, og trene på disse. Det er motiverende å komme til trening om du lærer noe hver dag.

Hva er mest utfordrende i disse ukene for trenere og spillere – frem til vi er i normal aktivitet igjen?

-Usikkerheten rundt når serien starter opp har vært vanskelig å forholde seg til. Normalt trener en inn mot og forbereder seg til kamper. Det at en ikke vet helt sikker når en får mulighet til dette igjen, kan for enkelte være utfordrende med tanke på motivasjonen. Alle som driver idrett har et mål som de trener mot.

-Vårt fokus er at vi skal være klar når vi starter opp igjen. Bortfallet av fellesøktene har vært utfordrende. Hverdagen vår er bygd opp rundt øktene. For oss trenere er det å planlegge, gjennomføre og evaluere øktene er en stor del av dagen på kontoret. Vi har nok alle savnet fellesøktene og fellesskapet disse øktene gir oss. Spillerne gir uttrykk for at de savner fellesøktene og det å spille fotball.

Kan vi komme styrket ut av denne situasjonen tror du – har vi som lag – hatt noe å tjene på denne perioden – eller er det litt minus på alle fronter?

-Situasjonen er lik for alle lag. Jeg tror at vi har benyttet denne perioden godt treningsmessig. Vårt tankesett rundt så spesifikk trening som overhode mulig tror jeg har vært smart. Hovedtanken har vært å gjenskape den belastningen fotballen gir på kroppen. Vi hadde fra januar til mars flere spillere som måtte belastningsstyres gjennom treningsuka. Det vil si at de ikke kunne trene fotball for fullt.

-Dersom vi skal trekke frem noe positivt er det at disse spillerne forhåpentligvis har fått tid til å lege skadene, og også fått trent godt fysisk – avslutter hovedtrener Lein.

Solid støtteapparat viktig.

Klubben ser nå verdien av å ha satset på å bygge opp en organisasjon rundt laget. Med et kompetent trenerkorps, fysisk trener, analyseansvarlig, lege/fysisk medisinsk koordinator – kan vi nå være trygge på at vi underveis i denne unntakstilstanden klarer å trene individuelt riktig, samtidig som vi ivaretar de råd og pålegg ansvarlige myndigheter pålegger oss.  Som klubb og som deltagere i samfunnet rundt oss, har vi også tatt dugnaden som går i hele landet på alvor – slik at all aktivitet vi foretar oss er kontrollert og innenfor trygge rammer.

Mads Rino Pettersen, toppspillerutvikler for Rosenborgs kvinnelag
Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200
Geir Arne Kristansen, speider/analyse, for Rosenborgs kvinnelag,
Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
Elias Koppen, lege/ fysisk/medisinsk koordinator – samt keepertrener for Rosenborgs kvinnelag,
Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Permitteringsgrad til vurdering. 

For klubben ellers går hverdagen med på å planlegge og rigge seg klar for seriestart – når den enn måtte starte. Klubben gikk til permisjon av ansatte, spillere og støtteapparat den 30. mars. Permitteringer til tross, noen hjul må rulle videre – selv om det gir oss noen begrensninger. Graden av permitteringer vurderes fra uke til uke, med tanke på at vi gradvis får mulighet til å trene normalt – det er allerede planer for å redusere permitteringsgraden til spillere som en følge av det.

Den nye situasjonen får oss til å tenke nytt. Vi finner kreative løsninger for å løse enkle gjøremål. Virusfaren har begrenset spillerommet vi har – og med det følger det tidvis desperasjon etter å få trent, være sosial og ellers alt vi tar for gitt i vår vanlige hverdag. Møter og samtaler foregår på Skype, MS Teams, FaceTime – og det viser seg at akkurat det fungerer veldig bra.

Vi vil fortsatt være synlige. Vi er fortsatt aktive (selv om det er delvis hjemme), og vi gleder oss til å se alle våre tilhengere i trygge omgivelser når tiden er inne.

Inntil da: følg oss på Instagram og se hvordan våre spillere takler den nye hverdagen – oppdateringer skjer fortløpende, tips og innspill til hva man kan faktisk gjøre i en slik tid, dukker også opp – så følg med daglig – så støtter vi hverandre i en vanskelig tid!

Fra alle i Rosenborgs kvinnelag: Stå på, vis respekt og ta vare på hverandre!