#egetsete for kvinnefotballen

Rosenborg står sammen i kampen om å ha #egetsete ved forhandlingsbordet. Foto: Norske Fotballkvinner

Sist oppdatert: 21. des 2020 Skrevet av: Torgrim Olsen

 

Kvinnefotballen kan ikke «sitte på gangen» når avgjørelser om egen idrett blir tatt. De som er direkte berørt av dette er spillerne selv, nå ønsker de å si fra. Kvinnefotballen vil ha sin plass og sitt sete ved forhandlingsbordet når det forhandles om deres egne rettigheter.

-Vi ble overrasket over at vi ikke var representert ved forhandlingene om medieavtalen, sier spiller og kaptein Mali Næss i Rosenborg. – Medieavtalen har vært viktig på inntektssiden for fotballgutta de siste årene. Med #egetsete ønsker vi muligheten til å bidra for og utvikle kvinnefotballen direkte ved forhandlingsbordet, sier en optimistisk Rosenborgkaptein.

Kaptein Mali Næss. Foto: Thomas Karlsen

Den nye medieavtalen for Eliteserien, Toppserien og OBOS-ligaen (gjeldende fra 2023-2028) har vekket reaksjoner etter at det kom fram at Toppserien og 1. divisjon kvinner ikke fikk delta i forhandlingene på egne vegne. Toppfotball Kvinner (TFK) ble ikke sidestilt med Norsk Toppfotball, som representerte Eliteserien og OBOS-ligaen. Det virker ikke riktig i 2020 at representanter for kvinnefotballen ikke deltar i forhandlingene om egne verdier og utviklingen av den idretten som flest jenter og kvinner i verden deltar i.

-Spillerne reagerte og syntes det var rart å høre at man i 2020 velger å ikke ha oss med i forhandlingene, det virker ikke riktig rett og slett, sier Cesilie Andreassen i Rosenborgs spillerutvalg. -Da er det riktig å si fra, og det gjør vi nå, fortsetter Cesilie. – Det er ikke for sent å kunne bidra ved forhandlingsbordet, nå må vi jobbe for å finne gode løsninger til god utvikling og synliggjøring av alle de flotte jentene som spiller fotball.

Cesilie Andreassen. Foto: Thomas Karlsen

#egetsete
Rosenborgspiller Ina Vårhus, også i spillerutvalget i klubben, støtter oppropet som nå går.

Vi behøver et #egetsete ved forhandlingsbordet for at kvinnefotball skal bli best mulig for alle fotballspillende jenter fremover, understreker Vårhus.Selv om avtalen med TV2 er på plass, er fordelingen av midlene fortsatt et tema. Vi kan ikke akseptere at utviklingen for kvinnefotballen diskuteres og forhandles internt i NFF uten at vi er tilstede.

Ina Vårhus. Foto: Thomas Karlsen

Fotball for jenter og kvinner er den største lagidretten i Norge og i verden, interessen er økende fra alle hold – og det jobbes med likeverd og like muligheter hver dag. En bedre fordeling av midlene som medieavtalen gir, vil kunne bidra til økt profesjonalisering av klubbene og spillerne, helt i tråd med fotballens mål om sportslig videreutvikling av hele ligaen, og ikke minst bidra til større likeverd mellom kjønnene.