7.1 Kvinnefotball 1972-1979

Den 22-årige Brynhild Normann fra Ibestad utenfor Harstad flyttet til Trondheim i 1971. Hun hadde selv spilt fotball sammen med gutter siden 5-6-årsalderen, og kontaktet en rekke klubber i Trondheim for å finne ut om de drev med kvinnefotball, uten resultat. Til slutt fikk hun utteling da hun kontaktet Oddvar Halvorsen i Ørn. Sigmund Hansen, som mot slutten av 1971 ble valgt til formann i klubben, var like tent på ideen. Styret vedtok å ta opp damefotball som ny gren i klubben, og deretter begynte ballen å rulle.

1972

Første skritt var en invitasjon til alle fotballinteresserte damer/jenter til et møte på «Trubadur». Dette ble annonsert i både Adresseavisen og Arbeider-Avisa 8. januar. Datoen for det historiske møtet var 13. januar 1972. Rundt 30 kvinner møtte opp. Treninger ble startet i gymsalen på Lilleby skole fra slutten av januar. Sigmund Hansen og Per Erik Hofstad var trenere. Laget satte seg snart som mål å vinne det uoffisielle norgesmesterskapet som Frigg og Dagbladet arrangerte. Laget spilte en treningskamp på Lade mot IFK Østersund som endte med 0-7 tap.

NM ble arrangert 23.-25. juni ved Idrettshøyskolen ved Sogn i Oslo. 18 lag deltok. Ørn møtte BUL i første runde, og tapte 1-4. Laget returnerte til Trondheim mange erfaringer rikere. NM ble vunnet av Vestar, som slo BUL 3-2 i finalen.

Aud Almås vant fortballkruset, prisen som beste spiller, Aud Tørset ble toppscorer, og Ragnhild Myhre fikk prisen som beste forsvarsspiller.

1973

Brynhild Normann flyttet tilbake til Harstad, og Else Henriksen ble ny leder av dameavdelingen. Elisabeth Drazkowski meldte seg på dommerkurs, og ble Trondheims første kvinnelige fotball-dommer. Ørn startet opp enda et kvinnefotballag, Kari-laget. Ørn hadde dette året tre trenere: Sigmund Hansen, Nils Restad og Jan Johnsen.

I det uoffisielle NM møtte Ørn Idrettshøyskolen i kvartfinalen, og tapte 0-1. BUL vant mesterskapet.

Ved årsavslutningen ble Målfrid Volden tildelt fotballkruset, Elin Brandvik fikk scoringspremien, og Turid Smistad fikk forsvarspremien.

Dameavdelingen startet dette året også et håndballag. Håndballaget var aktivt fram til 1976.

1974

I NM i 1974 spilte Ørn seg helt fram til finalen. I kvartfinalen møtte Ørn Øvrevoll, som ledet Osloserien foran BUL, og var favoritt til å møte BUL i finalen. Ørn vant 3-0 og hadde kontroll gjenmnom hele kampen. I kvartfinalen ble det seier 3-0 over Sprint/Jeløy, og i semifinalen vant Ørn 3-1 over Matrand.

Finalen ble spilt på Bislett som forkamp til Frigg – Steinkjer. Ørn ledet 1-0 ved pause, men BUL dro til slutt det lengste strået og vant 3-1.

1975

Terje Berg ble hentet inn som ny trener i klubben. Sigmund Hansen tok iniativet til å starte en trøndelagsserie i kvinnefotball. Andre aktuelle klubber ble kontaktet, og det ble valgt et «kretsstyre» med Sigmund Hansen som sekretær. Kretsstyrets oppgave var å gjennomføre en kvinnefotballserie i Trøndelag. Serien ble gjennomført med seks lag: Ørn, Steinkjer, Henning, Varden, Byåsen og Kari-laget (Ørns andrelag).

Det ble også gjennomført en damefotballturnering i Meråker, som Ørn vant.

I det uoffisielle NM det Ørn ut Lillestrøm (6-0), Øvrevoll (3-0) og Asker (3-1), før BUL igjen stod som motstander i finalen. BUL vant finalen 3-1.

Tre Ørn-spillere ble kalt inn til landslagssamling: Målfrid Volden, Marit Stene og Ulla Gundersen. Det ble spilt en uoffisiell landskamp mot Sverige i Gøteborg, som Sverige vant 4-0.

1976

Denne sesongen tok Trondheim Fotballkrets over ansvaret for dameserien, og Ørn meldte på to lag. De to Ørn-lagene endte på 1. og 2. plass.

I NM ble det for første gang arrangert kvalifiserings¬kamper i 7 kretser med sluttspill i Oslo. Ørn arrangerte kvalifiseringen i Trøndelag. Det var i utgangspunktet fire påmeldte lag, men Lade trakk seg i siste liten. Ørn slo Steinkjer 6-0 og Varden 5-1 i kvalifiseringen, og kvalifiserte seg for sluttspillet.

I sluttspillet slo Ørn Runar 4-0, før det igjen ble et møte med BUL i semifinalen. BUL vant 2-1, og ble norgesmester for 4. gang på rad etter å ha slått Asker i finalen.

1977

Ørn vant Trondheimsserien dette året også. Ørn tapte to poeng på grunn av en misforståelse om et kamptidspunkt i en kamp mot Lade. Laget vant resten av kampene med en målforskjell på 81-0.

Kretsen satte også i gang en serie for pikelag. Denne ble også vunnet av Ørn med 9 serie og 1 uavgjort, målforskjell 47-1.

I NM ble det spilt kvalifiseringskamper på Skatval 15.-16. august. Ørn vant 5-0 over Skaun, 3-0 over Varden, og 3-0 over Lade i finalen. Dermed var Ørn kvalifisert for sluttspillet.

Sluttspillet gikk i Oslo 27.-28. august. Ørn møtte Lillestrøm i kvartfinalen og vant 5-0. Deretter ventet BUL i semifinalen. Her stod det 1-1 etter ordinær tid, og Ørn vant 5-4 på straffekonkurransen. Dermed greide Ørn å slå BUL for første gang i en NM-kamp. Finalen mot Setskog gikk adkillig lettere, her vant Ørn 3-0. Målene ble scoret av Elin Brandvik (2) og Trine Meland.

Ørn ble dermed uoffisielle norgesmestre i 1977, og endelig nådde man målet man hadde satt seg i 1972. Generalsekretær i fotballforbundet, Nicolai Johansen, overrakte pokalen på vegne av NFF. Dette var siste gang NM var uoffisielt. Fra og med 1978 arrangerte NFF offisielle norgesmesterskap for kvinner.

1978

I månedsskiftet februar/mars dro Ørn på treningstur til England, der Ørn bl.a. vant en treningskamp mot det engelske laget Newbury 4-0. I mai deltok Ørn i en internasjonal turnering i Virum-Sorgenfri i Danmark. Ørn møtte den danske og nederlanske mestrene, pluss to andre danske lag. Resultatet ble en seier og tre tap. Nederlandske Braakhuizen vant turneringen.

Ørn vant igjen dameserien i Trondheim med 17 seire og 121-3 i målforskjell. Det eneste poengtapet skyldes en misforståelse i forbindelse med en utsatt kamp. Også pikelaget toppet tabellen i sin serie med 12 strake seire og 24 av 24 mulige poeng. Toppscorer på pikelaget var Eva Gjelten.

I 1978 ble det før første gang arrangert offisielle NM i regi av NFF. Trondheim Fotballkrets arrangerte en av åtte kvalifiseringsgrupper på Lade. Ørns resultater var 4-0 over Leksvik, 4-0 over Henning og 2-0 over Nessegutten.

Sluttspillet foregikk på Norges Idrettshøyskoles baner i peroden 31/8-2/9, med finale på Ullevaal stadion. Fredag møtte Ørn Skotterud i kvartfinalen, og Ørn vant 1-0 etter scoring av Aud Landrø. I semifinalen slo Ørn Asker 2-1, begge målene av Elin Brandvik. Dermed ble det nok et møte med BUL i finalen på Ullevaal søndag. Det ble som ventet et knallhardt oppgjør, og etter ordinær tid og ekstraomganger var stillingen 1-1. Ørns mål kom ved Heidi Grunstad. Straffekonkurransen endte med seier 6-5 til BUL, og BUL ble dermed den første offisielle norgesmester i kvinnefotball.

På det første offisielle norske damelandslaget i fotball var Ørn representert ved Elin Brandvik og Aud Landrø.

1979

Dette året hadde Ørn planlagt en treningsleir i Holland, men turen ble avlyst i siste liten. Fotballferien ble benyttet til en tur til Sverige, der Ørn møtte fire av Sveriges beste damelag. Ørn slo i tur og orden Hackås, Alnø, Sundsvall GIF og Sveg.

Deltagelsen i kretsserien gikk etter planen med to Ørn-lag på toppen av tabellen. Her gjorde B-laget med oppmann Ketil Svarliaunet den beste prestasjonen med 2. plass i serien. Pikelaget under ledelse av Oddgeir Brovold gjorde også jobben, og ble kretsmester med fem strake seire.

NM-kvalifiseringen i 1979 ble derimot en stor skuffelse. Etter at Ørn hadde slått Henning og Nessegutten i de to første kampene, endte finalen mot Sunndal med tap 2-3. Sunndal reiste dermed til sluttspillet, der de tapte kvartfinalen mot Sprint/Jeløy.

Ørn hadde med et juniorlag for kvinner i Norway Cup. De kom helt til semifinalen, der de tapte mot Sandviken på straffekonkurranse.

Fotballkruset ble vunnet av Heidi Eliassen, mens Eva Gjelten ble toppscorer, og Gry Eriksen vant forsvarspremien.